Arrangementer & Udstillinger

 

Februar
Tirsdag den 14. februar kl. 19.00 på Dorf Møllegård: Da der kun var ét museum i Vendsyssel. Foredrag ved museumsinspektør Signe Stidsing Hansen, Vendsyssel Historiske Museum


Torsdag den 16. februar kl. 15.00 på Brønderslev Bibliotek: Vendsyssel ved koldkrigsfronten. Foredrag ved museumsinspektør Nikolaj Hedegaard Hyttel, Museerne i Brønderslev Kommune

Marts

Tirsdag den 14. marts kl. 19.00: Generalforsamling i Museumsforeningen for Try Museum

Onsdag den 15. marts kl. 19.00 på Vildmosemuseet: Søfart og marinarkæologi omkring Vendsyssel. Foredrag med museumsinspektør Jan Hammer Larsen, Nordjyllands Kystmuseum

Mandag den 20. marts kl. 19.00: Generalforsamling i museumsforeningen for Vildmosemuseet

April

Onsdag den 5. april kl. 19.00 på Vildmosemuseet: Signe Hansen - historien om en hjemmesygeplejerske og bjeskbrygger. Foredrag ved museumsinspektør Chrestina Dahl, Vendsyssel Historiske Museum

Maj

Torsdag den 4. maj kl. 19.00 på Dorf Møllegård: Nordjyder i koncentrationslejre under besættelsen. Foredrag ved museumsinspektør Jens-Christian Hansen, Museerne i Brønderslev Kommune. Læs mere her.

Søndag den 7. maj kl. 13.00: Skovens Dag med Lars Schönberg-Hemme som guide fra Dorf Møllegård. Museet holder denne dag åbent kl. 13.00-16.00.

Tirsdag den 16. maj: Sæsonåbning og bukkepral på Dorf Møllegård

Søndag den 21. maj kl. 11.00-16.00: Åbningsarrangement på Vildmosemuseet. Læs mere her.

Juni

Mandag den 5. juni (2. pinsedag): Grundlovs – og pinsearrangement på Dorf Møllegård. Arrangeres i samarbejde med menighedsrådet for Dorf og Dronninglund kirker.

Lørdag den 10. juni kl. 13.00-16.00: Mosens Dag i samarbejde med Vildmoseporten. Startsted: Vildmoseporten

Søndag den 18. juni kl. 12.00-16.00: Mølle- og Bagedag på Dorf Møllegård. Læs mere her.

Fredag den 23. juni: Skt. Hans på Vildmosemuseet. Spisning kl. 18.00. Bålet tændes kl. 20.00. Årets taler: Museumsdirektør John Rendboe, Vendsyssel Historiske Museum

Onsdag den 21. og onsdag den 28. juni kl. 14.00: Rundvisninger på Vildmosemuseet. Gratis når entréen er betalt

Juli

Uge 27 og 28: Sommerskole på Vildmosemuseet for børn i alderen 8-12 år

Torsdag den 20. og torsdag den 27. juli: Rundvisninger og levendegørelse på Dorf Møllegård. Rundvisning kl. 14.00 og smagsprøver på historisk mad kl. 13.00-15.00. Gratis når entreen er betalt

August

Søndag den 6. august kl. 12.00-16.00: Den Store Bagedyst med et historisk tvist! Læs mere her.

Søndag den 20. august kl. 11.00-16.00: Høstdag på Try Museum

September

Søndag den 10. september kl. 10.00-16.00: Købmands- og markedsdag på Vildmosemuseet

Onsdag den 13. september: Byvandring i Brønderslev: Barndom i Brønderslev i 1950’erne. Byvandring med den lokale borger Margit Sørensen, der fortæller om sin barndom i byen

Fredag den 29. september kl. 13.00-16.00: Frivillig Fredag på Vildmosemuseet og på Dorf Møllegård

En søndag sidst i september: Høstgudstjeneste i Dorf i samarbejde med Dorf og Dronninglund – hold øje med dagspressen for dato. Arrangeres i samarbejde med menighedsrådet for Dorf og Dronninglund kirker

Oktober

Tirsdag d. 3. oktober kl. 19.00 på Vildmosemuseet: Tjenestefolk på landet fra Brønderslevegnen. Foredrag ved museumsinspektør Lykke Olsen, Museerne i Brønderslev Kommune

Søndag den 15. oktober kl. 11.00-16.00: Æblets Dag og Fiskedag i Dorf Møllesø

Mandag den 16. oktober kl. 13.00-15.00: Efterårsferiearrangement på Vildmosemuseet for børn (og voksne)

Tirsdag den 24. oktober kl. 19.00 på Dorf Møllegård: Bed og arbejd - de vendsysselske klostre i middelalderen. Foredrag ved museumsinspektør, ph.d. Morten Larsen, Vendsyssel Historiske Museum

November

Tirsdag den 14. november kl. 19.00 på Dorf Møllegård: Englandskrigen 1807-1814 i Vendsyssel. Foredrag ved arkivar Erik Christensen, Nordjyllands Kystmuseum


Lørdag den 25. og søndag den 26. november kl. 10.00-16.00: Jul på Vildmosemuseet

Søndag den 26. november kl. 11.00-17.00: Jul på den gamle møllegård. Julearrangement på Dorf Møllegård


 


    


 

Pressemeddelelser

Følg en møllerfamilie i med – og modgang gennem århundreder

-          Gratis rundvisninger og smagsprøver på jødekager på Dorf Møllegård

Møller og bonde Jens Jensen (1873-1951) på Dorf Mølle havde et begivenhedsrigt liv. Han var eneste arving til møllen, og allerede som ung forpagter af farens sted, fandt han møllersvenden død af en arbejdsulykke i Dorf vandmølle. Han overtog senere stedet og drev den videre med sin kone og deres efterhånden otte børn. Ægteparret oplevede sorgen ved at miste deres førstefødte. Han stod i spidsen for stedet under to verdenskrige, og det lykkedes ham efterhånden at skabe en imponerende gård med over 100 tønder land og et arkitekttegnede stuehus – endda med indlagt elektricitet og badeværelse allerede i 1924! Han sad også i Dronninglund sogneråd og blev senere meddirektør af Landbosparekassen Aalborg (i dag Spar Nord).

 

Hør historien om Jens Jensen og hans slægtsgård på to gratis rundvisninger på stedet, hvor det hele skete nemlig på Dorf Møllegård torsdag den 20. og den 27. juli kl. 14.00. Den 20. juli viser Jens Jensens barnebarn, Jane Nielsen, rundt på gården. Hun fortæller om, hvordan det var at have en sådan initiativrig og moderne bedstefar som Jens Jensen og om sine besøg på gården hos bedstefaren og hendes onkler og moster, som drev stedet videre efter Jens Jensen.

 

Den 27. juli viser museumsinspektør Lykke Olsen rundt og fortæller om stedets rejse fra at være en fæstevandmølle i 1600-tallet til at være en moderne gård først i 1900-tallet. Hun krydrer fortællingerne med anekdoter fra familiemedlemmer og tidligere karle og tjenestepiger fra gården, som hun har talt med i tidens løb.

 

Rundvisningerne er gratis, når entréen til museet er betalt. Museet byder ved samme lejlighed på gratis kaffe og på smagsprøver på de berømte jødekager, som frivillige har bagt i gårdens gamle stenovn.
Inge Simonsen fra Den store bagedyst.

Den Store Bagedyst med et historisk tvist på Dorf Møllegård!
- med Inge Simonsen fra Den store bagedyst blandt dommerne.

D. 6. august inviterer Museerne i Brønderslev for første gang til Den Store Bagedyst med et historisk tvist på Dorf Møllegård. Arrangementet er inspireret af det populære tv-program, men er samtidig helt sig selv.

”Dysten er en videreførelse af museets tilbagevendende arrangement i august, Kulinariske oplevelser, som handler om madlavning på landet. I år laver vi en kagekonkurrence på Dorf Møllegård søndag d. 6. august, hvor vi opfordrer alle interesserede til at tilmelde sig med en kage, som har en historie”, fortæller museumsleder Anne Dorthe Holm. ”En kage med historie betyder ikke, at kagen skal være en gammeldags kage bagt efter en flere hundreder år gammel opskrift” supplerer museumsinspektør Lykke Olsen og fortsætter:” Idéen er, at kagen blot skal have en eller anden form for personlig historie for kagebageren. Det kunne være, at vedkommendes mormor altid bagte den kage, eller at vedkommende altid bager den kage til en bestemt lejlighed eller lignende. Altså at kagebageren har sin egen historie med kagen.”

Kagerne bliver bedømt ud fra deres udseende, smag og personlige historie af et dommerpanel, som selv er bagere eller er særligt dygtige til at bage, og de bliver ledsaget af en veloplagt konferencier. En af dommerne er Inge Simonsen fra Hals, som har været med i Den store bagedyst, og hun holder også et kort oplæg på dagen, hvor hun fortæller om, hvordan det var med at være med tv-programmet.


Kagekonkurrencen bliver den dag blandet op med en række historiske kager, som museets personale og frivillige dækker op med forskellige steder på den gamle møllegård, og som alle gæster er velkomne til at smage. Der vil være kager bagt efter 300 år gamle opskrifter, kager, som stammer fra den sidste mølleejer Anna Jensens personlige opskriftsbog, sparekager som man bagte under 2. Verdenskrig og særlige vendsysselske kager såsom drømmekage fra Brovst, som i virkeligheden stammer fra Klokkerholm!

Så har du en kage med en personlig historie, så meld dig til Den Store Bagedyst på Dorf Møllegård d. 6. august. Tilmeldingen skal ske senest d. 28. juli på telefonnummer 98843105 eller på mail post@bkmuseer.dk, og med tilmelding skal man oplyse eller medsende et par linjer om kagens personlige historie.

”Vi håber på mange tilmeldinger og glæder os allerede til en god dag,” slutter museumsleder Anne Dorthe Holm.

Sankt Hans aften på Vildmosemuseet

Traditionen tro holder Borger9700 og Museerne i Brønderslev Kommune Skt. Hans aften på Vildmosemuseet, hvor alle er velkomne til en festlig midsommeraften. Der er mulighed for at spise en dejlig menu i teltet på bålpladsen kl. 18.00 inden bålets varme fylder engen foran museet og heksen sendes til Bloksbjerg.

Midsommermenuen leveres igen i år af Restaurant Hedelund og der er tørvejrsgaranti for de spisende gæster i teltet på bålpladsen. Hovedretten består af rosmarin-rødvinsmarineret nakkesteg, abrikos-sennep glaseret landskinke og kold kartoffelsalat med ærter, forårsløg, peberfrugt og basilikum. Hertil er der blandet salat med brødcroutons, cherrytomat, agurk og krydderurter. Den lækre dessert er mazarin med karamelfløde, bagt hvid chokolade, jordbær og chokoladeknæk.

Maden sælges til familievenlige priser – 80 kr. for en hovedret, hvor børn under 12 år kun betaler 40 kr. Desserten koster 35 kr. Tilmelding til spisning er nødvendig, så der er nok til alle – så her bedes man at ringe til Vildmosemuseet på 98824344 eller sende en mail til mose@bkmuseer.dk.

”Vi glæder os til en hyggelig aften” udtaler museumsinspektør Jens-Christian Hansen fra Museerne i Brønderslev Kommune. Borgerforeningen Borger9700 bakker op om arrangementet, hvor børnene også kan bage snobrød sammen med deres forældre over et lille børnebål.

Igen i år står De småborgerlige Gårdsangere fra Dronninglund for den musikalske underholdning i teltet. Her bliver der også mulighed for at købe øl, vand og vin og is til moderate priser.

Kl. 20.00 tændes bålet på marken foran museet. Båltaler er den konstituerede museumsdirektør for Vendsyssel Historiske Museum, Morten Larsen. ”Vi tænder bålet under lyden af fællessang og sender heksen til Bloksbjerg. Vi glæder os til en hyggelig aften med forhåbentligt godt vejr og rigtig mange mennesker på museet og omkring bålet” slutter Jens-Christian Hansen.

 

 

For yderligere information kontakt:

Jens-Christian Hansen, 23437645 eller jch@bkmuseer.dk

 

 
 Musik, snaps og møllefortællinger

Dorf Møllegård vil summe af liv og lyde til Dansk Mølledag d. 18. juni kl. 12.00-16.00. Gæster vil høre den ru lyd af korn, som besøgende børn maler til mel på små kværne, og som de bagefter bager til brød over knitrende ild. Stemmerne fra frivillige møllere summer ivrigt den dag for alle interesserede på minirundvisninger om både Dorf Vindmølle og Vandmølle, mens vingernes susen og vandmølleturbinens dunken hakker luften i stykker. Også omkring Dorf Møllesø sitrer luften af stemmer. Formanden for Danmarks Naturfredningsforening, Brønderslev, Lars Schönberg-Hemme og museumsinspektør Lykke Olsen fortæller på en guidet tur om møllesøen om det summende dyreliv og om de lokale børns plaskende leg omkring søen ”i gamle dage”.

 

”Dansk Mølledag er jo en landsdækkende markering af Danmarks vind – og vandmøller, og det fejrer Museerne i Brønderslev Kommune både ved, at vindmøllen og vandmøllen kører den dag, men også ved at vi fortæller om alle de andre sider af livet på en møllegård tidligere” fortæller museumsinspektør Lykke Olsen og fortsætter ”: Derfor serverer vi også smagsprøver på snaps i stuehuset for at vise, at møllegårde var sociale samlingssteder. Bønderne fik nemlig gerne en snaps i møllestuen, mens de ventede på, at deres korn blev malet. Og derfor fortæller vi også om livet i og omkring Dorf Møllesø på en guidet tur. Samtidig synger dygtige elever fra Musikskolen i Frederikshavn Kommune viser af Poul Henningsen og filmhits fra mellemkrigstiden i stuehuset for at markere den musikudfoldelse, som møllerparrets børn dengang stod bag i de selvsamme stuer,” slutter inspektøren.

 

Mon ikke alle lydene bliver blandet med lyden af gæster, der nydende labber friskbagte jødekager i sig, som frivillige traditionen tro bager i gårdens stenovn til mølledagen på møllegården?
Av min arm, museet åbner!

Man skal ikke helt til Korsbæk for at opleve stemningen fra 1930’ernes og 1940’ernes Danmark. I anledning af den populære serie Matador’s genudsendelse på DR, sættes der fokus på, hvordan perioden blev oplevet i egnen omkring Store Vildmose, når Vildmosemuseet søndag den 21. maj kl. 10.00 slår dørene op til en ny sæson. Museet zoomer også denne dag ind på flystyrt i Nordjylland under 2. Verdenskrig i anledning af, at der blev fundet et fly ved Birkelse i marts i år og inviterer gæster, der fortæller om fundet. Vi krydrer det med historien omVildmosemuseets flydele fra fly, der også faldt ned i mosen under krigen.

Borgmester Mikael Klitgaard står for for den officielle indvielse af museets nye købmandsbutik kl. 11.00, som flere læsere allerede havde fornøjelsen af at opleve ved en snigpremiere inden jul. ”Købmanden er inspireret af købmanden i Luneborg, der åbnede i 1934 sammen med mejeriet. Den er en fantastisk eksempel på datidens foretagsomhed og den entrepenante ånd, der også herskede i Store Vildmose og på Brønderslev-egnen i Matadors samtid” fortæller museumsinspektør Jens-Christian Hansen. Han lover, at der også denne gang vil være mulighed for at købe flere af datidens varer i forretningen.

I løbet af dagen vil der tilbud til gæsterne med rod i 1930’ernes og 1940’ernes historie. Kl. 13.30 får museets besættelsestidsudstilling bl.a. besøg af Klaus Kristiansen, der fortæller den spændende historie om, hvordan han og sønnen Daniel for nyligt fandt et tysk Messerschmitt-jagerfly ved deres hjem ved Birkelse. Konservator Hanne Billeschou Juhl fra Bevaringscenter Nordjylland fortæller om arbejdet med at konservere stumperne fra flyet, der snart skal udstilles i Aalborg – og pressens overvældende interesse for fundet. På Vildmosemuseet kan publikum samtidigt opleve maskingeværerne fra et andet tysk jagerfly, der er fundet i mosen og aldrig tidligere har været udstillet.

Børn og barnlige sjæle kan komme tilbage til 1930’erne og 1940’erne gennem små værksteder, hvor man kan lave sin egen legetøjshest, lave sukkeræbler på en pind eller prøve at vaske tøj på gammeldags manér, som dengang, hvor et vaskebræt ikke var noget, man havde på maven. En af museets ældre frivillige giver også en rundvisning, hvor hele familien kan høre om, hvordan det var at være barn i 1940’ere.

Kaffen og æblekagen kan tillige købes på museet denne eftermiddag. Den serveres i stuehuset, hvor Kulturskolen fra Brønderslev kl. 13.00 underholder med mellemkrigstidens sangskat.

”Kom forbi til en tidsrejse på søndag - så man kan jo passende vente med at gå op og lægge sig til efter, at museet har markeret dagen, siger Jens-Christian Hansen med et glimt i øjet.

Skovens Dag i Dronninglund Storskov

 

Selv om det ikke har kunnet mærkes de sidste par uger, hvor det har været rigtig koldt og efterårsagtigt, så er foråret undervejs. Anemonerne har længe bredt et hvidt slør over skovbunden, og træernes blade er ved at springe ud. Der findes vel ikke et bedre tidspunkt på året at tage en tur i skoven på. Det er da også på dette tidspunkt af året, at den landsdækkende begivenhed ”Skovens Dag” finder sted. I år arrangeres Skovens Dag for 23. gang i et samarbejde mellem Dansk Skovforening og Naturstyrelsen og en lang række foreninger og skovejere over hele landet.

 

På Dorf Møllegård fejres Skovens Dag med åbent på museet fra kl. 13-16. Kl. 13.00 vil Lars Schönberg-Hemme være guide på en tur med udgangspunkt fra museets gårdsplads og ind i Dronninglund Storskov. Årets tema for turen er samspillet mellem de forskellige træarter og skovdriftens betydning for samfundet. Storskoven har gennem tiden ændret udseende markant. Dels har skovens udbredelse været svingende, og dels har beplantningen af grantæer i midten af 1800-tallet betydet, at skoven og de danske skove generelt ændrede udseende i løbet af 18-og 1900-tallet. De mange grantræer gave et hurtigere afkast end bøgetræerne, og derfor voksede beplantningen af grantræer markant i disse år.

 

Turen varer ca. 1½ - 2 timer og efter turen er der mulighed for at drikke kaffe i museets café og nyde et stykke hjemmebagt kage.

 

Pris: 50 kr., som også dækker adgang til møllegården og vind- og vandmøllen.

 

 

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til museumsleder Anne Dorthe Holm på tlf.: 98843105.

 

 

 


 

 


 
  

  

 

   

 


 
 
 


Natmænd, bødler og overtro
I anledning af festivalen I Jussi Adlers fodspor fortæller Museerne i Brønderslev Kommune og Brønderslev Amatørscene denne aften den spændende historie om fortidens forhold til døden, overtro og samfundets udstødte. Derfor indbyder museerne til detektivløb på Dorf Møllegård torsdag d. 7/11 kl. 18.00-20.00, hvor publikum undervejs på løbet vil møde mystiske personer!
Sære væsener og andet godtfolk lusker nemlig rundt i mørket denne aften i området omkring møllegården, hvor gæsterne sendes ud på den nervepirrende detektivjagt for at løse opgaver i mørket. De lyssky folk og væsener har svarene på nogle af gåderne, så publikum får mulighed for at snakke med fx den kloge kone, en bøddel og en bydemand, som var en person fra nabolaget, som i gamle dage fik til opgave at invitere folk til klargøring af lig til begravelsen og til begravelser generelt.
Tidligere havde folk et tæt og fortroligt forhold til døden, fordi døden ofte kom på besøg, og de tog sig selv af de døde op til begravelsen. Samtidig var folk meget bange for gengangere, og der var meget overtro forbundet med dødsfald. Overtroen florerede også i bedste velgående omkring erhverv, som ikke længere findes i nutidens Danmark. Natmanden og bødlen var samfundets udskud, fordi de tog sig af selvdøde dyr og dømte forbrydere. De levede for sig selv og endte nogle gange med selv at blive kriminelle.
Deres og andres spændende historie bliver fortalt denne aften undervejs i løbet. Kom og vær med til en (u)hyggelig aften!Foto & Film workshop

Torsdag den 17.10. 2013 i efterårsferien, kl. 11 – 15 i Dorf Møllegård inviterer Skoletjenesten for Museerne i Brønderslev Kommune til workshop i foto & film!

Er du helt vild med at tage billeder med enten kamera eller smartphone? Eller synes du det er sjovt at lave film med iPad? Så var dette måske noget for dig og dine venner i efterårsferien:
- Lær’ at tage et godt billede (du lærer noget om komposition, teknik, dybdeperspektiv og meget mere)
- Lær’ hvordan du efterbehandler et billede på PC og får det til at se ”godt ud”
- Lær’ hvordan du kan lave en actionfilm eller musikvideo (du lærer noget om planlægning & storyboard, bruge din iPad filmisk kreativ, klippeteknik og mange andre ting)

Bliv instrueret af vores pædagogiske konsulent i foto & film og meld dig til foto&filmholdet senest fredag den  11.10. 2013!!!

Tilmelding sker ved e-mail: fr@bkmuseer.dk eller telefonnr.: 98843105

- Det er gratis!!! -
 
 

Workshop i Rollespil


Tirsdag den 15.10. 2013 i efterårsferien, kl. 11 – 15 i Dorf Møllegård inviterer Skoletjenesten for Museerne i Brønderslev Kommune til workshop i rollespil!
Er du til
- rollespil med orker, trolde, elver, troldmænd & riddere
- drabelige togter, sværdkamp og løse spændende opgaver
- at lære noget om  sværdkamp, falde rigtigt og lave stunts,
så var dette her måske noget for dig og dine venner i efterårsferien? Bliv instrueret af vores pædagogiske konsulent i rollespil og meld dig til rollespilsholdet senest fredag den  11.10. 2013!!!

Tilmelding sker ved e-mail: fr@bkmuseer.dk eller telefonnr.: 98843105

- Det er gratis!!! -
Mosekonen og jagten på de forsvundne kartofler

Museerne i Brønderslev kommune inviterer børn og voksne til et par hyggelige dage på Vildmosemuseet i efterårsferien nemlig mandag d. 14. og onsdag d. 16. oktober kl. 13.00-15.00.
Museets gæster bliver sendt ud på jagt efter kartofler, som mosekonen har smidt efter nogle troldeunger, som drillede hende, og de er havnet på museets område. Den, der finder flest, får en præmie. Når man har med trolde og mosekoner at gøre, skal man tage sig i agt. Vi skal bruge forskellige magiske ting på turen, som vi laver, inden eftersøgningen begynder. Vi skal nemlig sørge for, at mosekonen ikke ser os, men vi skal til gengæld kunne finde troldeungerne, der har gemt sig på museet.
Når kartoflerne er fundet, laver vi en lille snack ud af dem.
Æblets dag på Dorf Møllegård
Museerne i Brønderslev Kommune markerer, at æblesæsonen er skudt i gang og indbyder til en dag, hvor den gyldne frugt er i centrum. Det sker søndag d. 13. oktober kl. 13.00 til 16.00 på Dorf Møllegård.
Æbler blev tidligere brugt i stor stil på landet til alt fra most, kage, suppe og meget mere, og man satte stor pris på frugten. Fik et fattigt barn for f.eks. 100 år siden et æble, var det himmelhenrykt, for det var en sjælden luksus. Interessen for gamle æblesorter, økologisk æblemost og lignende blomstrer i disse år, og er du blandt de interesserede og/eller er du glad for æblekager og andre æblelækkerier, så er denne dag noget for dig.
Der er salg af æblekager i alle afskygninger og smagsprøver på most og æblevin, og man kan presse sine egne æbler til most. Arrangementet byder også på oplevelser for børn bl.a. højtlæsning af æblehistorier i folkestuen i møllegårdens stuehus. Susanne Thomsen, indehaver af den økologiske æblegård, Baksminde, holder foredrag om gamle æblesorter og økologi og medbringer et udvalg af sine produkter.
Arrangementet handler – som noget ekstraordinært - også om møllegårdens vandmølle. I disse måneder er Dorf vandmølle nemlig ved at blive restaureret, og museernes personale fortæller denne dag lidt om møllens historie og restaureringen.  En af håndværkerne er til stede og svarer gerne på publikums spørgsmål.  


Æblets dag på Dorf Møllegård
Museerne i Brønderslev Kommune markerer, at æblesæsonen er skudt i gang og indbyder til en dag, hvor den gyldne frugt er i centrum. Det sker søndag d. 13. oktober kl. 13.00 til 16.00 på Dorf Møllegård.
Æbler blev tidligere brugt i stor stil på landet til alt fra most, kage, suppe og meget mere, og man satte stor pris på frugten. Fik et fattigt barn for f.eks. 100 år siden et æble, var det himmelhenrykt, for det var en sjælden luksus. Interessen for gamle æblesorter, økologisk æblemost og lignende blomstrer i disse år, og er du blandt de interesserede og/eller er du glad for æblekager og andre æblelækkerier, så er denne dag noget for dig.
Der er salg af æblekager i alle afskygninger og smagsprøver på most og æblevin, og man kan presse sine egne æbler til most. Arrangementet byder også på oplevelser for børn bl.a. højtlæsning af æblehistorier i folkestuen i møllegårdens stuehus. Susanne Thomsen, indehaver af den økologiske æblegård, Baksminde, holder foredrag om gamle æblesorter og økologi og medbringer et udvalg af sine produkter.
Arrangementet handler – som noget ekstraordinært - også om møllegårdens vandmølle. I disse måneder er Dorf vandmølle nemlig ved at blive restaureret, og museernes personale fortæller denne dag lidt om møllens historie og restaureringen.  En af håndværkerne er til stede og svarer gerne på publikums spørgsmål.  

En barnemorderskes historie optaget på Dorf Møllegård
Søndag d. 22. september sendte DRK et afsnit af serien Danskernes Akademi med undertitlen Forbrydelsens ansigt. Udsendelsen handler om tjenestepigen Ingrid Sofie Lauritsen, der i 1904 føder et barn uden for ægteskabet. Den 17-årige tjenestepige blev ved et uheld gravid og forsøgte uden held at få kontakt til barnefaren, og hun føder i hemmelighed barnet på sit værelse i huset, hvor hun tjener. Den nybagte mor er ude af sig selv. I desperation over omverdenens fordømmelse og de dårlige fremtidsudsigter, der ramte ugifte kvinder med børn dengang, dræber hun den nyfødte dreng. 
Professor i historie ved Aalborg Universitet, Poul Duedahl, fortæller den dramatiske og triste historie, og Dorf Møllegårds stuehus og karlekammeret i hestestalden optræder som kulisse for fortællingen. Se eller gense indslaget: Forbrydelsens ansigt.Egon Johansen tjente på Dorf Møllegård i 1950erne og er fotograferet i karlekammeret, hvor han boede dengang.

Erindringer fra Dorf Møllegård
Personalet på Museerne i Brønderslev Kommune leder med lys og lygte efter personer, som på den ene eller anden måde har haft sin gang på Dorf Møllegård, der i dag er en af museernes afdelinger, men som indtil få årtier siden var et aktivt landbrug og hjem for den samme møllerslægt siden 1833. Måske er det dig, vi leder efter?
Dorf vandmølle har rødder tilbage til senest 1664, og den imponerende firlængede møllegård blev opført i 1870erne. Vindmøllen blev rejst i 1887, mens kronen på værket er det stolte stuehus fra 1925. Den respektable møllefamilie og dens gård spillede en vigtig rolle på egnen, især i Jens Jensens ejertid (1922-1951), hvor han bl.a. var initiativtager til Dorf Andelsmerjeri og sad i bestyrelsen for Aalborg Sparekasse. Efter hans død overtog tre af hans otte børn gården, som de drev videre. Den sidste af dem døde i 1996. Mange folk såsom karle, fodermestre og tjenestepiger har tjent på gården under Jens Jensen eller hans børn, og mange af omegnens beboere har haft sin gang på stedet. Derfor er der stadig folk derude, der kan huske livet på møllegården. Personalet vil gerne samle så mange erindringer fra Dorf Møllegård som muligt, mens tid er, så man i fremtiden kan formidle de spændende historier, der stadig lever i folks erindring. Det er planen, at museumsgæsterne på Dorf Møllegård allerede i løbet af 2014 kommer til at opleve erindringerne på gården – hvis personalet får kontakt til tilstrækkelige mange mennesker med tilknytning til gården.
Så har du f.eks. været nabo til gården, tjent på stedet, været postbud i området eller på anden måde været tilknyttet gården og møllerfamilien, så kontakt gerne os på telefonnummer 98843105 eller mail lo@bkmuseer.dk. Personalet er også meget interesserede i gamle fotos af gården, dens omgivelser og tidligere beboere og tjenestefolk.
Oplev mosen på en ny og spændende måde til Mosens dag, søndag den 1. september, kl. 13.00.

Put familien i bilen og oplev Store Vildmose i det smukke september vejr. Se fuglene højt på himlen og de græssende køer i fennerne.  Hop på mosen og mærk, hvordan den gynger. Oplev de store vider med græs og de små områder af højmosen, som ikke er opdyrket endnu.

Tag med på en kør-selv tur i Vildmosen søndag den 1. september. Turen starter på P-pladsen for enden af Sneppevej. Tilmelding skal ske mellem kl. 13.00 og 13.30.

Turen vil foregå i den nordlige del af mosen på både små og store veje. Den byder på flere stop med aktiviteter for hele familien undervejs. På posterne vil der være forskellige opgaver, der skal løses. Der er små fortællinger om mosen, der skal flyves med papirsflyvere, laves krybskyttefløjter og meget mere. Afslutningsvis er der en lille præmie at vinde.

Turen er Museerne i Brønderslev Kommunes markering af Mosens dag. Museerne slutter sæsonen 2013 den 14. september. Men allerede i efterårsferien er der igen aktiviteter på Dorf Møllegård. Vildmosemuseet og Dorf Møllegård lægger igen i år op til julen sidst i november og først i december.

Vel mødt til en spændende Mosens dag!
Museerne i Brønderslev Kommune inviterer til nogle spændende aktivitetsdage på Vildmosemuseet den 24. og 25. august 2013, kl. 10-16.


Så åbner Museerne i Brønderslev Kommune endnu en gang dørene op for nogle spændende Aktivitetsdage på Vildmosemuseet. Oplev sammen med familien de forskellige arbejdende værksteder på det stemningsfulde Vildmosemuseum. 

Det vil bogstavelig talt summe af liv på Vildmosemuseet. Der vil være aktiviteter i Købmandsbutikken, hvor hyggen spredes med duften af den friskmalede kaffe og lyden af kaffemøllen, der snurrer lystigt rundt. I det gamle køkken bages der vafler på støbejernskomfuret og udenfor har vaskekonerne gang i storvasken. Her skal bruges både knofedt og vaskebræt. Hos husflidsfolkene fra Jerslev Husflid vises de nyeste trends inden for husflid. Trædrejeren drejer. Lædersmeden laver tasker og mange andre ting i læder eller hænderne former fine ting i garn og stof. Også Thomas Petersen deltager med sit minilandbrug igen i år. Hans store samling af modeltraktorer og maskiner fascinerer både børn og voksne. Biavlerne fra Skolebigården Vendsyssel fortæller om biernes spændende liv. Der laves lys og bydes på smagsprøver af årets honning. 

Både lørdag og søndag danses der lystigt i gården. Her har publikum mulighed for selv at prøve en svingom. Lørdag vil linedansere vise deres kunnen. Søndag vil Taars og Omegns Folkedanserforening træde dansen, fortælle om deres flotte dragter og invitere til en dans. Søndag bliver der også mulighed for en hyggelig tur i hestevogn.

Museets husorkester De Glade Musikanter underholder, mens man drikker sin kaffe i Jerslev Husflids kaffebod, hvor det er muligt at købe kaffe og kage.

For børn og barnlige sjæle vil der være leg og aktiviteter hele dagen. Hos Spejderne kan man bage pandekager og lave popcorn. Rebslageren mangler altid en hjælpende barnehånd, når der skal slås reb og Museet inviterer børnene med på et spændende løb, hvor der er forskellige opgaver, som skal løses undervejs. Husk børn og unge under 18 år har gratis adgang!

Alle er hjertelig velkommen og vi ses til et par hyggelige dage på Vildmosemuseet!

 


Kornet bølger gyldent på markerne, og det er snart tid til at høste i Try - det sker lørdag d. 17. august!
Kom til en stemningsfuld og hyggelig høstdag i Try og oplev høstfolkene og den hestetrukne selvbinder i aktion lørdag den 17. august kl. 11-16. Høsten nærmer sig, og der er travlhed at spore på gårdene og på maskinstationerne. De store høstmaskiner kører dag og nat for at nå at få høsten i hus, mens vejret er godt.

Skruer vi tiden et par generationer tilbage, var arbejdsbetingelserne de samme som i dag. Det gode vejr skulle udnyttes, og alle mand skulle i marken for at nå at blive færdige med det store høstarbejde.

I Try vil der lørdag den 17. august kl. 11.00-16.00 være lejlighed til at opleve sådan en stemningsfuld og hyggelig høstdag, hvor høsten kommer i hus på gammeldags maner. Der bliver høstet med le og hestetrukket selvbinder. Negene bindes op og sættes i traver. Tærskeværket vil køre, og der tærskes med plejl i gården i Lille Knudsgaard.

Senere bliver der pløjet med heste, og flere arbejdende værksteder vil i løbet af dagen illustrere livet på landet i de ”go’e gamle dage”. 

Museets bygninger vil rumme forskellige aktiviteter, ligesom der kan købes forfriskninger og specialiteter hele eftermiddagen – ikke mindst hos de hyggelige købmænd i museets købmandsbutik. 

Det er Museerne i Brønderslev Kommune, Try Efterskole og Dronninglund Turistforening samt en lang række enkeltpersoner, som gennem de sidste mange måneder har arbejdet intenst på at tilrettelægge aktiviteterne, så der både er gengangere og nye tiltag. Af nyheder kan nævnes, at der vil være masser af legeaktiviteter for børn, rundvisning om høstarbejde og høstskikke, søndagsskole og en dramatisering af kørslen til gården med ”det sidste læs” fra marken sidst på dagen. 

Yderligere oplysninger om arrangementet kan fås ved henvendelse til Museerne i Brønderslev Kommune på tlf.: 98843105.

Duft og smag den danske sommer til syltedag i Dorf søndag den 28. juli kl. 13-17

Oplev duften og stemningen fra en rigtig gammeldags syltedag på Dorf Møllegård i selskab med museets kyndige kogekoner, som viser, hvordan syltetøj og saft blev lavet i lange baner på landet før i tiden. Jordbær, ribs, solbær, hyben, hyldeblomst og andre af årstidens frugter bliver tryllet om til lækkert syltetøj og saft. Det er duften og smagen af dansk sommer! Syltetøjet smager som rigtig hjemmelavet syltetøj skal smage – og noget af det bedste er, at der ingen konserveringsmidler er i det. 

Få tips med hjem til egenproduktionen – og smag en lækker, varm vaffel med det nylavede syltetøj til i museets café. Så fås det ikke bedre!

I stuehuset kan man hilse på de søde og kyndige håndarbejdsdamer, som viser deres fine håndarbejde frem, og går man udenfor, er der mulighed for at gå en dejlig tur omkring møllesøen og prøve naturstien med poster undervejs.

Denne dag er der også lejlighed til at opleve vingerne på Dorf Vindmølle snurre, hvis vejret ellers tillader det. Få en snak med møller Preben Kristensen, se udstillingen i kælderen og oplev kornet blive kværnet mellem møllestenene på kværnloftet. For børnene er der mulighed for at prøve et spændende detektivforløb inde i selve møllen. 
Museerne i Brønderslev Kommune inviterer til en dejlig bagedag på Dorf Møllegård søndag den 14. juli 2013 kl. 13-17.

Så åbner Museerne i Brønderslev Kommune endnu en gang dørene op for en hyggelig bagedag på Dorf Møllegård. Oplev den stemningsfulde møllegård på det smukkeste tidspunkt af året og se den gamle stenovn i brug, når de hyggelige bagere producerer de lækre jødekager i rummet ved siden af. Den gamle, murede bageovn i kælderen under stuehuset er blevet fyret op på alle tidspunkter af døgnet gennem flere dage af museets personale og trofaste frivillige, så den er klar til bagedagen. De lækre jødekager kan nydes til en kop nylavet kaffe i cafeen eller købes med hjem. 

Museet vil i den anledning gerne invitere alle, der kunne tænke sig at hjælpe med fyring eller bagning til at henvende sig til museet. Vi kan altid bruge flere hænder, og vi har det hyggeligt sammen! 

På stuehusets loft vil dukketeaterensemblet opføre H.C. Andersens Fyrtøjet for store og små fra kl. 14.00 og så længe, der er publikum. Alle er hjertelig velkomne. I gården vil der være bål og mulighed for at lave pandekager og popcorn, og trænger man til en tur rundt i den smukke natur omkring møllegården, kan man ad den nyreparerede bro komme op i skovområdet og deltage i et spændende naturløb for hele familien.  

Kl. 15.00 giver Hjallerup Damerne traditionen tro gymnastikopvisning i Dorf Møllegårds have. 
I Dorf vil der denne dag være lejlighed til at se de nye vinger på vindmøllen snurre lystigt, hvis vejret ellers tillader det, se møllestene kværne kornet og se udstillingen om Dorf Vindmølles historie i kælderetagen i møllen. I august begynder istandsættelsen af Dorf Vandmølle for alvor, og museet ser meget frem til at kunne genåbne vandmøllen til sæsonen 2014 med ny og spændende formidling i selve vandmøllen.  
Entré til museet og vindmøllen: 40 kr. 
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til museumsleder Anne Dorthe Holm på tlf.: 98843105. 


Sommerskole på Vildmosemuseet med masser af hyggelige aktiviteter
Der er endnu få ledige pladser tilbage til Vildmosemuseets sommerskole for børn fra 8-års alderen og opefter. I uge 27 og 28 – tirsdag, onsdag og torsdag - vil museet summe af aktiviteter – bl.a. byder museet på et madværksted, hvor der tændes op i det gamle støbejernskomfur. Der vil være lejlighed til at lave ting af gamle aviser, og om torsdagen skal der laves mad over bål. 
Aktiviteterne foregår alle på Vildmosemuseet i Brønderslev fra kl. 12-15, og det er gratis at deltage. Af hensyn til planlægningen vil museet gerne bede om tilmelding senest den 1. juli på tlf.: 98824344. Det er også muligt kun at tilmelde sig en enkelt dag. Det maksimale deltagerantal er 12 børn pr. dag.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til natur-og kulturformidler Kirsten Flyvholm på Vildmosemuseet på ovenstående telefonnummer.  


Ny museumsinspektør tiltrådt på Museerne i Brønderslev Kommune
Mandag d. 3. juni dukkede der et nyt ansigt op på Try Museum, der som bekendt hører under Museerne i Brønderslev Kommune. Den nytiltrådte hedder Lykke Olsen, og hun er den nye formidlingsmuseumsinspektør på museerne. 
Lykke er uddannet cand.mag. fra Aarhus Universitet, og hun har tidligere arbejdet i Den Gamle By i Aarhus og Danmarks Industrimuseum i Horsens. Hendes seneste stilling var en ansættelse som museumsinspektør på Glud Museum, som er et frilandsmuseum syd for Horsens. Hendes opgaver bliver i stort omfang de samme, som hun har erfaring med fra Glud Museum dvs. at være ansvarlig for arrangementer og andre aktiviteter, generelt at udbygge formidlingen på de tre museer og samarbejde med Brønderslev Kommune om at formidle kommunens bevaringsværdige huse og kulturmiljøer m.m. Museerne øger i denne periode sin personalestab, og sammen med det nye arbejdstema ser hun frem til i de kommende år at videreudvikle stederne og i endnu højere grad at gøre dem spændende og synlige for borgerne.
Yderligere oplysninger fås hos museumsleder Anne Dorthe Holm eller museumsinspektør Lykke Olsen på tlf.: 98843105

     
Fortid møder nutid - en fotokonkurrence
Som et nyt tiltag inviterer Museerne i Brønderslev Kommune alle til at deltage i en fotokonkurrence i forbindelse med Vildmosemuseets aktivitetsdage den 24. og 25. august.

Konkurrencens tema er ”Nyt og Gammelt i forening”, og billederne skal være fra Brønderslev by eller Store Vildmose for at deltage. Billedet skal binde fortid og nutid sammen. Det kunne være de nyspirede kartofler ved siden af den gamle tørvegrav i Vildmosen, den gamle maskine ved det nybyggede industrihus eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser!

Konkurrencen løber fra den 15. juni og indtil den 9. august, og de bedste billeder udvælges af repræsentanter for de tre foreninger, der arrangerer aktivitetsdagene på Vildmosemuseet. Det drejer sig om Museumsforeningen for Vildmosemuseet, Jerslev Husflid og Vendsyssel Biavlerforening. 

Det bedste billede præmieres med 500 kr. 2. præmien er bogen Livet i store vildmose, og 3. præmien er to biografbilletter til BAS-Bio. Billederne skal afleveres til Vildmosemuseet på USB (museet kan ikke tage ansvar for USB) eller på mail mose@bkmuseer.dk. Se desuden reglerne for konkurrencen på hjemmesiden www.vildmosemuseet.dk - se under nyheder. Reglerne kan også findes på Museerne i Brønderslev Kommunes Facebookside.


Billederne fra konkurrencen bliver vist frem på Vildmosemuseets aktivitetsdage, der i år som sagt er den 24. og 25. august. Her inviteres til et par hyggelige dage med masser af aktiviteter for både børn og voksne. Programmet for aktivitetsdagene bliver løbende opdateret på museets nye hjemmeside www.bkmuseer.dk  


Yderligere oplysninger fås på Vildmosemuseet tlf. 98 82 43 44.