Jagt- og Skovbrugsmuseet
Dorf Møllegård


      
Storskovvej 39, Dorf,
9330 Dronninglund

Find vej (åbner i nyt vindue)
           

Udstilling

Dorf Møllegård - en attraktion i Vendsyssel
 
Jagt,- og Skovbrugsmuseet på Dorf Møllegård i Nordjylland består af et unikt og fredet møllegårdsanlæg med vandmølle, vindmølle, stuehus og udlænger med udstillinger i smuk natur. Museet ligger naturskønt ved Storskoven tæt på Dronninglund, der byder på det imponerende barokslot og tidligere kloster Dronninglund Slot.
 
Møllegårdens stuehus - tiden omkring 1930
Oplev hvordan en selvbevidst og velhavende møller - og bondefamilie levede omkring 1930 i deres store og flotte stuehus opført i 1924 efter arkitekttegninger. Huset er så velbevaret, at det er fredet og gemmer på storstue, den pæne stue, køkken anno 1924, et meget tidligt badeværelse fra 1924, bagekælder og meget mere. Her er også en udstilling om møllerfamilie og deres liv på møllegården i første halvdel af 1900-tallet.

Dorf vandmølle
Vandmøllen har rødder tilbage til 1600-tallet og rummer også den tidligere beboelsesbygning for møllefamilien. Møllen har en fungerende turbine, indsat i 1924, som kan køre. Her er også en udstilling om Dorf vandmølles historie, om livet som møllersvend, om den møllersvend, som døde i en arbejdsulykke i møllen i 1907, en vandmøllemodel og meget mere.Dorf vindmølle
Den fine mølle er opført i 1887 som hjælpemølle for vandmøllen og var i drift indtil 1952. Her er en plancheudstilling om vindmøllen, og møllen kører desuden til arrangementer og hver første søndag i måneden fra maj til september.

Jagt- og skovbrugsudstilling
I den tidligere svine- og hestestald er der indrettet en udstilling om jagt og skovbrug, mens der i den gamle vognport er indrettet café og billetsalg.
 
Naturen omkring Møllegården 
Omkring mølledammen har Dronninglund Kommune anlagt en natursti. I de naturskønne omgivelser har man mulighed for at opleve et rigt plante- og dyreliv.1.søndag i hver måned på Jagt- og Skovbrugsmuseet Dorf Møllegård
Oplev den flotte og nyistandsatte Dorf Vindmølle køre, tag en snak med mølleren eller se udstillingen i møllen den 1. søndag i hver måned fra 1. maj til 15. september kl. 13-16!Dorf Møllegårds historie - et enestående og fredet møllegårdsanlæg i Nordjylland
 
På museet kan man opleve et sjældent komplet mølleanlæg med både vandmølle, vindmølle og møllegård placeret ved naturskønne Jyske Ås. Vandmøllen er fra 1600-tallet og havde overfaldshjul og én kornkværn. Til møllen hørte et lille landbrug. Dorf Vandmølle nævntes første gang i matriklen 1664. Dorf vandmølle var fæstegods under Dronninglund Slot frem til 1806, da den købtes til selveje af den sidste ejer Anna Jensens oldefader. 
 
Dorf Mølle overgår til selveje
Fæstebonden Christen Jensen købte straks ved tiltrædelsen Dorf Mølle til selveje, men fortrød og døde som fæster i 1833. Møllen blev nu købt for 1400 rbdl. sølv af sønnen, Jens Christensen, hvis slægt har ejet møllen indtil 1996..
 
I 1886 overtog sønnen, Christen Jensen, møllen. I 1870-71 havde hans far opført et firlænget gårdanlæg ved vandmøllen. Allerede i 1887 byggede sønnen en vindmølle som hjælpemølle med to kværne. I 1921 afløstes overfaldshjulet af en turbine, der lavede jævnstrøm til mølle og stuehus.
 
Gode tider på møllegården
I 1918 overtog Christen Jensens eneste barn, Jens Jensen, møller og gård. Han startede handel med korn og foderstoffer samme år og erstattede vandhjulet med en turbine, der ved siden af kværnen til melmaling drev en dynamo til jævnstrømsanlæg, der forsynede møllegården med el til belysning.

Under første verdenskrig tjente Jens så mange penge på hestehandel, at han fik råd til at bygge det østre hus med vognport, svine- og ungkreaturstald og hestestald med karlekammer.   
 
I 1922 var jordtilliggendet oppe på 103 tdr. land. Der var stor kvægbesætning ved gården. Også hesteholdet var af stor betydning og gav indtægter ved handel. Jens var meddirektør i Landbosparekassen i Aalborg og medlem af sognerådet i 1920’erne, initiativtager til Dorf Andelsmejeri og i repræsentantskabet for Sæby Svineslagteri.
 
I 1924-25 byggede Karen og Jens nyt stuehus. Det nye, store stuehus var tegnet af arkitekt Charles Jensen, Nørresundby, og bygget i Bedre Byggeskik.Det imponerende og arkitekttegnede stuehus på Dorf Møllegård i Vendsyssel.
 
Gårdens sidste ejere
Ved faderens død i 1951 overtog de tre ugifte søskende Jens, Karl og Anna gården.

Vandmøllen fungerede som mølle til 1963, og elværket til 1996. Jens døde 1990 og Karl 1992. Turbinen med jævnstrømsanlæg var stadig i drift frem til januar 1995, selv om gården allerede før krigen havde fået lagt vekselstrøm ind til kraft. Anna døde som den sidste i sommeren 1996.
 
I 1997 erhvervede Museumsforeningen for Dronninglund Kommune vandmøllen og møllegården, der siden er drevet som museum.


 
Det sker
05-06-2018 - kl. 17:00
Grundlovsmøde