TRY MUSEUM   
Højskolevej 1, Try
9330 Dronninglund

   
Find vej (åbner i nyt vindue)      

Åbningstider i 2017
Torsdag d. 1. juni -torsdag d. 31. august

Tirsdag-fredag kl. 13-16, mandag lukket

Lørdag, søndag og helligdage kl. 13-16 

Udstillinger

Try Museum i Vendsyssel
På museet kan livet på landet gennem 150 år fra perioden 1800-1950 opleves. Perioden var en tid med store forandringer. Med vej- og jernbanenettets udbygning i Nordjylland 1852-1929 opstod nye byer, og i dem blomstrede et driftigt håndværk og forretningsliv op.
Besøg museet og se de små landerhverv, som for alvor forsvandt i 1960’erne til fordel for større butikker og butikskæder. Her kan ses den lille landkøbmand, manufakturhandlen, skrædderiet eller karetmagerens værktøj, som i dag alle er minder om det lille driftige handelsliv i de små stationsbyer.    

Besøg også museets bondestuer indrettet, som de så ud midt i 1800-tallet og spring bagefter op i tiden, når du derefter besøger stedets museumsgård Lille Knudsgård. Gårdens stuehus er et af de få bevarede bindingsværkshuse i Vendsyssel og står indrettet, som den så ud i 1960'erne.Høstdag på Try Museum.

Try Museums historie      
Stedet blev oprettet i 1929 på grundlag af den lokale mand, Jørgen Nørgårds (1862-1927) private oldtidssamling. Han havde som ung gået på Try Højskole, hvor han blev meget optaget af danmarks historie. Ved hans død i 1927 havde han indsamlet ca. 2000 genstande inden for husgeråd, oldtid, våben m.m. En gruppe af lokale ildsjæle med højskoleforstanderen for Try Højskole, Frode Fogt, i spidsen syntes, at det var en god ide at bevare Jørgen Nørgårds samling på omkring 2000 genstande især til undervisningsbrug. I 1928 købte Frode Fogt derfor samlingen for at få oprettet et museum ved siden af højskolen i landsbyen Try. Frode Fogt var således den ledende kraft for museet oprettelse, men også en tidligere højskoleelev P. Christensen var engageret i sagen. Han blev leder af museet.
 
Museet bliver statsanerkendt i 1960
Der var stor interesse for museet fra starten. Genstandene strømmede ind, og museumsbygningen var faktisk for lille fra begyndelsen. En ny museumslov i 1958 gav anledning til, at museet blev statsanerkendt med mulighed for statstilskud.
Efter et par års opsparing lykkedes det i 1962 at få en længe savnet tilbygning til museet, især fordi et bestyrelsesmedlem, murermester Chr. Rasmussen, byggede huset uden fortjeneste. Det var en kopi af en smedje, så nu kunne museet vise det gamle erhverv frem i rette omgivelser.
 
Museet købte i 1991 naboejendommen, Lille Knudsgård, en gammel gård med bygninger fra 1835-1970. Her blev længe savnet, fast depotplads, og stuehuset giver et autentisk billede af livet på en beskeden gård midt i 1900-tallet.


 
Det sker