Vildmosemuseet   
Paukjærvej 15,
9700 Brønderslev


Find vej (åbner i nyt vindue)


   


 

Udstilling

Udstillinger
Vildmosemuseet er et kulturhistorisk egnsmuseum i Nordjylland, der udfolder fortællingen om Store Vildmoses og Brønderslevs historie. Livet i mosen har dannet grundlag for menneskets tilværelse i flere århundreder. Museet fortæller historien om tørvegravning i Vildmosen, som i dag er blevet afløst af kartoffelavl og spagnumproduktion. Oplev købstaden Brønderslevs udvikling og industrihistorie, som med jernbanens ankomst og fabrikkens Pedershaabs grundlæggelse voksede fra en landsby til en købstad.

Store Vildmose og dens opdyrkning
Museet dykker ned i historien om Store Vildmose og den usædvanlige fortælling om et stort og vildt naturområde, som staten opdyrkede i et storstilet projekt fra 1920'erne. Store Vildmose er et særligt naturfænomen, som i århundreder lå øde hen, fordi mennesket ikke kunne "tæmme" dens vilde natur i jagten på dens ressourcer. Det lykkedes fra 1920'erne, da staten købte mosen. Mosen blev drænet med de nyeste maskiner, og snart strakte store græsningsmarker på stedet. Med den fulgte beboelse, købmand, mejeri og meget mere. Historien om mosen er en unik fortælling om naturens forvandling, de nyeste teknologiske fremskridt og et hastigt opstået "minisamfund" ude på "prærien". 

Købmandsbutik i mosen
I 2016 indrettede museet en ny købmandsbutik, som er kraftigt inspireret af den købmandsbutik, som lå i Store Vildmose fra 1930'erne til 1960'erne. Oplev at stå ved disken i en gammeldags købmandsbutik, der både solgte dagligvarer og varer til at bruge til arbejdet i mosen.

Besættelsen i Vendsyssel
Museet gemmer også på en udstilling om besættelsestiden 1940-45 i Vendsyssel, og som opridser de vilkår og dilemmaer, som lokalbefolkningen stod i under 2. Verdenskrig, og hvilken strategisk rolle Vendsyssel havde under krigen. Særlige historier fra områdets besættelse er nedstyrtede fly i Store Vildmose og drabet på dyrlæge Axel Møller fra Brønderslev af Peter-gruppen i januar 1945.

Byboligens køkken og stue
Træd ind i et bykøkken, som det kunne have set ud i Brønderslev anno 1921 med mad i skabet og avis på bordet og besøg en borgerstue fra samme periode.

Håndværk
Museet har forskellige håndværk udstillet.

Vildmosemuseets historie og museet i dag
Siden 1971 har der været tale om et Vildmosemuseum, og i begyndelsen af 1980erne udviklede planerne sig. I 1981 blev museumsforeningen stiftet. "Paukjærgaard", en nedlagt firelænget landbrugsejendom i den sydøstlige del af Brønderslev, blev stillet til rådighed af Brønderslev Kommune, og man begyndte indsamlingen af effekter. 

Museet blev i 2012 fusioneret med Try Museum og Dorf Møllegård, der tilsammen udgør Museerne i Brønderslev Kommune. Museerne er statsanerkendte og drives med støtte fra Brønderslev Kommune og Slots - og Kulturstyrelsen. 

Store Vildmose - en naturoplevelse
Der er kun få kilometers kørsel fra Vildmosemuseet til at opleve Store Vildmoses særprægede og storladne natur. Her findes stadig - udover et kulturland med vidtstrakte græsningsarealer, kartoffel- og kornmarker - tørveindvindingsområder og rester af den gamle højmose med den oprindelige vegetation, som tidligere prægede hele Vildmosen. 


Store Vildmose er en spændende attraktion i Vendsyssel

Se optagelser fra Store Vildmose

Museerne i Brønderslev Kommune deltog i 2015 i et stort formidlingsprojekt om Store Vildmose sammen med Jammerbugt Kommune, Brønderslev Kommune og oplevelsescentret Vildmoseporten. Projektet formidler ved hjælp af store og moderne plancher placeret på udvalgte steder i og omkring mosen områdets historie fra oldtiden til nutiden.

Du kan læse mere om Store Vildmose og finde et link til et kort over planchernes placering i mosen her: http://www.visitnordjylland.dk/oplevelser/natur/store-vildmose
Som en del af projektet optog en naturfotograf en imponerende film af natur - og dyrelivet i Store Vildmose. Den kan ses her: https://youtu.be/ngf7QuAIy7w


 
Det sker